Plotselinge beenbewegingen tijdens de slaap kunnen wijzen op het Restless Legs Syndroom (RLS). Zo’n 10-15% van de Nederlandse bevolking heeft last van rusteloze benen. RLS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en steekt meestal de kop op bij mensen boven de 45. Tijdens de overgang kun je hier meer last van krijgen of kunnen de klachten voor het eerst ontstaan. Wat kun je doen aan rusteloze benen in de overgang?

Rusteloze benen, wat is het?

Wanneer je last hebt van rusteloze benen dan ervaar je vervelend gevoel in de benen en een onbedwingbare neiging om die te bewegen. Sommige mensen beschrijven de sensatie die optreedt bij RLS als tintelingen en anderen als jeuk of ‘een brandend gevoel’. Meestal zijn de klachten ’s avonds het ergst en ze treden op wanneer de je rustig zit of ligt.

Klachten tijdens de overgang

​De levensfase waarin de eierstokken geleidelijk ophouden met het produceren van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, wordt de overgang genoemd. De overgang kan op de natuurlijke manier plaatsvinden, maar ook vanwege een operatie of een medische behandeling. De overgang brengt veel hormonale veranderingen met zich mee. Hierdoor krijgt ongeveer een kwart van alle vrouwen klachten tijdens de overgang, waarvan rusteloze benen er een kan zijn. Andere klachten die vaak voorkomen zijn onder andere opvliegers, slapeloosheid, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen en hoofdpijn.

Wat kun je doen tegen overgangsklachten?

Onregelmatige menstruaties en opvliegers zijn verschijnselen die van nature bij de overgang horen en vanzelf overgaan. Gezond eten, genoeg bewegen en voldoende nachtrust helpen je om in deze periode fit te blijven. Sommige vrouwen hebben echter veel last van de klachten en kiezen ervoor om het tekort aan oestrogenen aan te vullen met medicijnen. Het nut van hormoongebruik dient echter wel te worden afgewogen tegen de risico’s van langdurig gebruik van deze hormonen.

Rusteloze benen in de overgang

Tijdens de overgang kun je last krijgen van rusteloze benen, of kunnen bestaande RLS klachten erger worden. Ook zijn er veel vrouwen die juist ná de overgang meer last krijgen van restless legs. Het vervelende gevoel in je benen kan er onder andere voor zorgen dat je niet goed slaapt, waardoor je vermoeid aan de dag begint. Om dit te voorkomen biedt Stringenergy een natuurlijke én effectieve oplossing: RLS sokken. Deze sokken zijn behandeld met natuurlijke frequenties die voorkomen in de natuur. Als je op zoek bent naar een effectieve behandeling voor rusteloze benen dan hoef je hiervoor dus geen medicijnen te gebruiken.

Stringenergy RLS sokken voor de behandeling van onrustige benen

RLS sokken

€ 39,75 per paar

 • RLS slokken bevorderen een goede nachtrust
 • Geschikt voor gevoelige voeten
 • Effectief middel tegen rusteloze benen
 • Een natuurlijke oplossing
 • Direct effect: vanaf het eerste gebruik
 • Leverbaar in maat 35 – 48

Let op: RLS sokken in de maten 35 – 45 zijn gemaakt van bamboe en RLS sokken in de maten 46 – 48 zijn gemaakt van katoen.

Meer tips tegen rusteloze benen in de overgang

Als aanvulling op het dragen van RLS sokken zijn er een aantal dingen die je kunt doen – of juist moet laten – om de last van onrustige benen te verminderen of zelfs te voorkomen tijdens de overgang:

Do’s

 • Eet dagelijks voldoende groenten, fruit, onverzadigde vetzuren, eiwitten en vezels
 • Voldoende beweging houdt je bloedvaten soepel en gezond, bovendien bevordert het een goede nachtrust
 • Probeer voor voldoende ontspanning te zorgen, vooral ‘s avonds voor het slapen
 • Zorg voor een koele slaapkamer, laat eventueel je raam een stukje openstaan voor frisse lucht

Don’ts

 • Alcohol en cafeïne en nicotine kun je beter vermijden, net als snelle suikers en geraffineerde koolhydraten
 • Rook niet (meer); roken is slecht voor de werking van de zenuwen, spieren en bloedvaten
 • Neem niet te veel hooi op je vork; neem de tijd en rust om te wennen aan de veranderingen die de overgang met zich meebrengt
 • Probeer je smartphone minimaal een uur voor het slapengaan niet meer te gebruiken

Meer informatie

Heb je last van rusteloze benen en wil je er iets tegen doen? Neem dan contact op met Stringenergy. We vertellen je graag alles over onze RLS sokken. Je kunt ons telefonisch bereiken via 072-8888 998 of een bericht sturen via het contactformulier.