Hoe wordt de diagnose RLS gesteld?

De International Restless Legs Syndrome Study Group heeft de volgende vijf criteria vastgesteld voor het vaststellen van het Restless Legs Syndroom (RLS):

1. Een drang om de benen te bewegen, die meestal (maar niet altijd) gepaard gaat met, of veroorzaakt wordt door, oncomfortabele en onaangename gewaarwordingen in de benen.

2. De drang om de benen te bewegen en alle bijbehorende onaangename gewaarwordingen beginnen of verergeren tijdens perioden van rust of inactiviteit, zoals liggen of zitten.

3. De drang om de benen te bewegen en alle daarmee gepaard gaande onaangename gewaarwordingen worden geheel of gedeeltelijk verlicht door beweging, zoals lopen of strekken, tenminste zolang de activiteit voortduurt.

4. De drang om de benen te bewegen en eventuele bijbehorende onaangename gewaarwordingen tijdens rust of inactiviteit treden alleen op (of zijn erger) in de avond of nacht dan overdag.

5. Het optreden van de bovenstaande kenmerken wordt niet enkel verklaard als zijnde de primaire symptomen van een andere medische aandoening of gedragspatronen (bijv. Myalgie, veneuze stasis, beenoedeem, artritis, krampen in de benen, ongemak als gevolg van een verkeerde houding, regelmatig tikken/wiebelen met de voet(en)).